Kajaani

Kristityn hyveet

 

Uuden testamentin kirjeistä löydämme useita luetteloita, joissa kristillistä seurakuntaa neuvotaan toimimaan vaikkapa anteeksiantavasti, lempeästi, kärsivällisesti ja oikeudenmukaisesti. Tällaisten kehotusten äärellä luterilainen käyttöjärjestelmä saattaa joskus toimia niin, että kehotukset tulkitaan lain syytöksiksi. Kyllähän ne silläkin tavalla toimivat ja osoittavat, ettemme ole yhtä puhtaita kuin Kristus emmekä näin ollen voi ansaita autuuttamme.

Mutta kehotusten varsinainen tarkoitus on opettaa meitä toteuttamaan pelastustamme. Kristus on annettu sisimpäämme, mutta miten Kristus tulisi näkyviin toi-minnassamme? Siihen nuo kehotukset tähtäävät. Ne eivät ole pelastuksen ehtoja, vaan sen seurauksia. Ne ovat luetteloja kristityn hyveistä.

Hyve on ominaisuus, joka on hankittu määrätietoisella harjoituksella, pieniä askelia ottamalla, oppimalla toisilta seurakunnan jäseniltä, antamalla sanan täyttää itsensä. Monesti kristitynkin elämä on painimista samojen ongelmien kanssa ja joskus jopa edistymisen välttelyä. Hyveet kuitenkin kehottavat meitä kysymään, olisiko joku muu tie eteenpäin. Millä käytännöllisellä tavalla voisin harjoitella sitä hyvettä, jossa olen heikko?

Kajaanin kulunutta kevättä ja tulevaa syksyä

Tämän Kainuun OPKOn kirjeen kautta toivotan jokaiselle siunattua kesää. Tahdon myös esittää kiitokseni näistä lähes seitsemästä ja puolesta vuodesta, joiden aikana olemme saaneet olla yhdessä Kajaanin työtä tekemässä!

Uusia kuvioita

Tulin Kainuun OPKOn työhön 1.1.2007. Oulussa olin aloittanut vuotta aiemmin. Moni teistä onkin jo saanut kuulla, että nyt, lähes 7,5 vuotta myöhemmin olen siirtymässä muihin töihin. Työssä on ollut paljon, paljon hyviä asioita, joista mainitsen nyt kaksi: 1. Olen saanut tehdä työtä aktiivisten opiskelijoiden kanssa ja kasvaa ymmärtämään tärkeitä asioita niin johtamisesta kuin ryhmädynamiikasta. 2. Olen saanut koko ajan opettaa, kirjoittaa ja käyttää tätä varten aikaa Raamatun tutkimiseen. Näin olen jatkuvasti saanut itsekin ammentaa sanan lähteistä.

Työsuhteeni OPKOssa päättyy 28.5. Seuraavana päivänä, helatorstaina on Turussa Lähetyshiippakunnan ordinaatio, jossa minutkin vihitään kolmen muun kandidaatin kanssa pappisvirkaan. Kesällä toivottavasti perheemme ehtii hiukan hengähtääkin, mutta elokuussa odottavat uudet haasteet Rovaniemellä ja Sodankylässä, joiden seurakuntia lähdemme palvelemaan. Edessä on siis asunnon myynti, uuden hankinta, muutto Rovaniemelle ja tietysti toisen lapsen syntymä (laskettu aika on 19.7.). Vipinää siis riittää.

Uusi työntekijä jatkajakseni Oulun ja Kajaanin työssä on jo haussa. On mahdollista, että hän löytyy sisäisen rekrytoinnin kautta. Tavoitteena on, että jo elokuun alusta uusi opiskelijatyöntekijä astuisi palvelukseen. Näin hänellä olisi hyvin aikaa valmistautua alkusyksyn haasteisiin. Kajaanin työn tilanne on tällä hetkellä haastava, joten uusi työntekijä tarvitsee tukenne ja rukouksenne.

Kevään kuulumisia ja syksyn näkymiä

Kajaanin kevätkausi meni siten, että kerran kuussa pidettiin raamattupiiri Rajalähiön kerhotilassa. Kävijöiden määrä ei huimannut päätä. Kaikkiaan kävijöitä oli (itseni lisäksi) kolme eri henkilöä. Jo kolmestaan saimme kyllä hyvät raamikset pidettyä. Lisäksi kevään kahdessa jälkimmäisessä piirissä mieleen tuli useampiakin opiskelijoita, joita tuttavapiiristä saattaisi kysellä mukaan. Tilanne on siis hankala, mutta ei toivoton. Opiskelijoita kyllä piisaa. Jonkun avainhenkilön löytäminen Kajaanista olisi kyllä tärkeää. Oulusta käsin on hiukan hankalaa olla pitkäjänteisesti kutsumassa uusia mukaan.

Moni asia on Kajaanissa myös hyvin. Jälleen saimme seurakunnalta ilmaiseksi tilan käyttöön. Ilmoittelu onnistuu myös ilmaiseksi sekä paikallislehdissä, että seurakuntalehdessä. Taloudellinen tuki on ollut sitä luokkaa, että se kattaa aivan hyvin nykyisen 10% työpanoksen sekä tietysti matkakulut ja päivärahat. Ajantasaisen kuvan taloustilanteesta löydät netistä: opko.fi/index.php?option=com_kannatusluvut&Itemid=682

Syksyllä tosiaan on jo uusi työntekijä remmissä. Ajattelin kuitenkin jo valmiiksi merkitä syksyn ohjelman samalla rakenteella kuin tämän kevään. Eli raamattupiiri olisi kerran kuukaudessa. Tämä varmistaa sen, että toimintaa on olemassa. Se mahdollistaa myös toiminnan lisäämisen noille väliviikoilla, jos tulijoita ja tekijöitä löytyy.

Joitakin teistä näinkin OPKOn 50-vuotis-pääjuhlassa Helsingissä. Muille terveiset juhlasta! 50 vuotta on siis jo matkaa tehty. Matka jatkuu Jumalan sanan varassa ja rukouksen hengessä.

Rukousaiheita

  • Rukoilemme viisautta uuden Kainuun OPKOn työntekijän valintaan ja valitulle voimia työhön.
  • Pyydämme, että ensi syksyn raamattupiirit toimisivat hyvin ja että niihin löytäisi väkeä
  • Rukoilemme, että Kajaanin toiminta lähtisi uuteen nousuun.
  • Kiitämme Kainuun OPKOn taloustilanteesta
  • Pyydämme siunattua kesää!

Kajaanissa katse kohti kevätkautta

Tämän Kainuun OPKOn kirjeen kautta toivotan jokaisella siunattua joulunaikaa. Kiitän myös uskollisesta tuesta Kajaanin toiminnalle, joka rohkaisee kulkemaan kohti vuotta 2014.

Kevään suunnitelmia

Kajaanin toiminnan puolesta on rukoiltu kovasti eri puolilla ja eri yhteyksissä. OPKOn valtakunnallinen opiskelijakonferenssi pidettiin Enä-Sepässä loka-marraskuun vaihteessa. Myös siellä kannettiin Kajaanin työtä Jumalan eteen.

Syksyn aikana Kajaanin toiminta on ollut säästöliekillä. Yritin kysellä paikallisista ihmisistä raamattupiirin vetäjää, mutta etsintä ei tuottanut tulosta. Niinpä päätin kevätkauden osalta, että pidämme kerran kuussa raamattupiirin, jota varten tulen itse Oulusta käsin paikalle. Ohesta näet kaikkien kevään piirien aikataulun. Seurakunnalta saimme jälleen käyttöömme Rajalähiön kerhotilan, joka ainakin viime keväänä tuntui sopivan meille oikein mainiosti. Tila on kodikas, vaikka siellä on myös tilaa uusille tulijoille. Nyt siis pyydän, että muistat rukouksissasi näitä Kajaanin kevätkauden raamattupiirejä.

Jos raamattupiirille on enemmänkin tilausta, olen suunnitellut, että piiri voi kokoontua toki tiheämminkin. Silloin tietysti tarvitaan joku paikallinen opiskelija vetämään kyseisten kertojen piiriä. Käytämme kevään piirissä juuri suomeksi käännet-tävää Uncover -raamattupiirimateriaalia. Kyseinen materiaali on ollut käytössä Englannin OPKOssa, ja havaittu hyväksy myös muissa Pohjoismaissa. Materiaalin avulla tutkimme Luukkaan evankeliumia. Uncover materiaalin esittelyä löytyy runsaasti netistä, esimerkiksi: uccf.org.uk/uncover.

Talous ja OPKO 50-v

Oma työprosenttini Kainuun työssä on siis vähennetty tälle vuodelle 20 %:sta 10 %:iin. Kun kannatus on samalla pysynyt kohtalaisena, on Kainuun OPKOn talous pyysynyt tänä vuon-na plussan puolella. Keväällä kulut hiukan lisääntyvät, kun junalippuni ja päivärahani tuovat noin 300 euroa lisäkuluja. Ajantasaisen kannatustilanteen näet täältä: www.opko.fi/index.php?option=com_kannatusluvut&Itemid=682

Suomen OPKOn talouden osalta on teillekin lähetetty hätähuutokirje, jossa kerrottiin valtakunnallisen järjestömme vakavasta tilanteesta. Moni onkin lahjoittanut anteliaasti. Lisäksi on saatu ystävälaina, jonka korko on hyvin pieni tai sitä ei ole lainkaan. Vielä kuitenkin tehdään kovasti töitä, että joulukuun viimeisten päivien kannatus nostaisi vuoden 2013 talouden sellaiseen tilanteeseen, jossa vuosi 2014 näyttäisi toiveikkaammalta.

Vuosi 2014 on OPKOn juhlavuosi. Valtakunnallinen kattojärjestömme täyttää 50 vuotta. Juhlia järjestetään eri puolilla Suomea. Pääjuhla pidetään Helsingissä 5.4. Juhlavuoden tarkemmat tiedot löydät OPKOn nettisivuilta osoitteesta: opko.fi/juhlavuosi. Toivottavasti näemme jossakin juhlavuoden tapahtumassa.

Hän kantaa valtaa harteillaan

Joulunteksteihin kuuluu Jesajan profetia luvusta 9, jossa hän lupaa tulevan lapsen, joka kantaa valtaa harteillaan. Kaikkien aikojen ihmisillä on ollut toive, että tulisi sellainen henkilö, jolla olisi valta ja joka vallallaan selvittäisi sen sotkun, jonka olemme saaneet aikaan. Mieti vaikka tämän hetken talouskriisiä, ilmastoongelmia tai sotia ympäri maailmaa. Toivomme jota kuta, joka ratkaisisi nämä poltta-vat kysymykset.

Jesaja lupaa meille kuninkaan, jolla on valta ja viisaus ja voima. Häntä saamme tänäkin jouluna katsoa oikein tarkasti. Hän makaa seimessä. Hän on kuningas, mutta aivan uudenlainen kuningas. Hänen valtansa ei ole väkivaltaa. Hänen rauhansa ei ole rauhaan pakottamista. Hänen kuninkuutensa muuttaa pahan hyväksi. Hänen rauhansa tuo levon pimeyteen.

Tänäkin jouluna saamme katsella seimen Kuningasta. Hänen valtansa vapauttaa meidät jo nyt synnistä. Viimeisenä päivänä se vapauttaa meidät kaikesta väärästä. Me saamme katsella ja rukoilla: tulkoon sinun valtakuntasi. Näin pyydämme, että mekin saisimme olla tuon valtakunnan tuojia, valtakunnan, joka varmasti tulee, sillä hänellä on kaikki valta taivaassa ja maan päällä.

Kiitollisella mielellä Kajaanissa

 

Eilen pidimme opiskelijatyöntekijöiden kanssa skype-palaveria. Näitä palavereita meillä on joka toinen viikko.

Lue lisää...

He tulivat täyteen Pyhää Henkeä

 

Helluntain tuttu teksti (Ap. t. 2) kuvaa opetuslapsijoukon istumassa yläsalissa. Tuo suhteellisen pieni joukko oli koolla meidän mittapuumme mukaan varsin vaatimattomassa huoneessa. He kuuntelivat opetusta, sillä rukoillessa seisottiin, mutta opetuksen aikana istuttiin. Kenties he lukivat helluntain tapahtumista. Israelin kansa oli pääsiäisenä kulkenut Punaisen meren poikki. 50 päivää tämän jälkeen Herra oli astunut pilvessä alas Siinain vuorelle. Samoin nyt Jumala tuli kansansa keskelle. Tässä oli todellisen Israelin jäännös, uusi Jumalan kansa, uusi pyhäkkö, jonka kaikkeuden Valtias täytti läsnäolollaan. Oulussa yliopiston yhteydessä on Pyhän Luukkaan kappeli. Tuon kappelin kirkkosali on mitä ilmeisimmin suunniteltu tämän Luukkaan helluntaitekstin pohjalta. Alttari on ikään kuin matalassa syvennyksessä, joka tuo mieleen yläsalin. Ehtoolliskaiteen yllä ovat katosta roikkuvat liekin muotoiset lamput, jotka kertovat Pyhän Hengen laskeutumisesta. Juuri näin Henki tänään tulee elävistä kivistä tehdyn temppelin keskelle alttarin ääressä; sanassa ja ehtoollisessa.

Helluntai oli myös maanviljelykseen liittyvä juhla. Silloin tuotiin Jerusalemin temppelissä Herralle uhriksi ensimmäiset ja parhaat osat juuri kerätystä viljasta. Näistä ”ensihedelmistä” alkukielessä käytetty sana voidaan kääntää tilanteesta riippuen ensiosaksi, uutisiksi, ensihedelmiksi tai esikoiseksi. Kristillisessä helluntaissa on kyse kahdenlaisista ensihedelmistä. Yläsalin opetuslapset ja tuona päivänä kastetut ovat ensimmäiset Jeesuksen työn hedelmät, ensimmäiset kirkon jäsenet. Toisaalta Pyhä Henki on alkaneen uuden luomakunnan ensihedelmä seurakunnalle.

Lisää artikkeleita...

Sivu 1 / 14

Palautelomake

Ota yhteyttä

Hämeentie 155 A 9
00560 Helsinki
(09) 612 9940
opko(at)opko.fi

Tue työtä: FI26 8318 6710 0053 04
Lisätiedot ja rahankeräyslupa


Liity jäseneksi

Veritas Forum

VIP

Ruttureppu.fi

ilosanomapiiri

viisikielinen.fi

Nuotta

IFES