Kajaani

Kajaanin syys-lokakuun kuulumisia

Rakeet ropisivat ikkunapieliin noin kuukausi sitten erästä opiskelijailtaa aloitellessa. Ropinan päätyttyä piti nousta kahvikupin äärestä ja mennä ulos katsomaan rakeiden peittämiä katuja. Taivas oli vielä synkkien pilvien peitossa, mutta laskeva aurinko kajasti pilvettömässä taivaanrannassa. Siinäpäs oli elämystä kerrakseen.

Kosminen ja läheinen

Minä uskon Jumalaan, Isään kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan. Mitä se merkitsee? Vastaus: Uskon, että Jumala on luonut minut sekä koko luomakunnan... (VK). Näin alkaa Martti Lutherin Vähän katekismuksen apostolista uskontunnustusta käsittelevä selitys. Miten sinä olisit alkanut kertoa, mitä tarkoittaa se, että Jumala on maailmankaikkeuden Luoja? Eräs tapa lähestyä asiaa olisi kertoa, millaisen maailmankaikkeuden Jumala on luonut: galaksit, linnunradat ja aurinkokunnat. Uskonpuhdistaja aloittaa kuitenkin sinusta ja minusta. Jumala on luonut minut. Jumala on koko kosmoksen Luoja, mutta hän on samalla minun Jumalani. Hän on luonut juuri minut. Hänellä on myös suunnitelma koko maailmankaikkeudelle, mutta yhtä lailla hänellä on suunnitelma minulle ja sinulle.

Kristinuskon Jumala on siis yhtä aikaa kosminen ja läheinen, ääretön ja intiimi. Näistä Jumalan kahdesta puolesta meille kertoo Jumalan pelastustekojen historia. Raamatussa kuvataan Luojan suunnitelmaa koko maailman vapauttamiseksi. Kuitenkin tuo suuri suunnitelma kulkee yksittäisten ihmisten elämänvaiheiden kautta. Jumala toimii tavallisten ihmisten vaiheissa sekä VT:ssa että UT:ssa. Tänäkin päivänä Jumala toimii näin. Hän kumartuu sinun luoksesi. Tämän ihmeen äärellä me seurakunnassa elämme. Tullessamme jumalanpalvelukseen, saavumme taivaan ja maan Herran luokse, joka on läsnä sanassaan ja ehtoollisessaan.

Kajaanin rukousaiheita syys-lokakuu 09

Taivaan Isä kiitämme
 • uusista opiskelijailtaan osallistujista,
 • hedelmällisistä keskusteluista,
 • että olet luonut minut.
Pyydämme
 • runsasta (työn ystävienkin) osanottoa 2.12. Ilosanomapiiri-koulutukseen,
 • siunausta illoissa opetusvastuussa oleville,
 • intoa osallistua OPKOn opiskelijakonferenssiin.
Tapahtukoon sinun tahtosi. Amen

"Minä olen maailman valo."

Jumala oli aikanaan ottanut Israelin kansan omaksi esikoispojakseen ja palvelijakseen vapauttaessaan sen Egyptin orjuudesta. Tuon esikoisen tuli olla valon tuoja muille kansoille (muille Jumalan pojille). Herran palvelijana Israelin piti valaista toivoton ja pimeä maailma, Jumalan valtakunnan toivolla. Raamatullisessa kielenkäytössä pimeys tarkoittaa toivottomuutta, näköalattomuutta ja tuhovoimien valtaan joutumista. Tähän pimeyteen Israelin kansa oli kuitenkin itsekin langennut. Niinpä Herra lupaa nostaa esiin Palvelijan, joka tuo valon pimeyden keskelle: Sinut minä asetan toteuttamaan sen liiton, jonka olen tehnyt tämän kansan kanssa kaikkien kansojen valoksi, avaamaan sokeat silmät, päästämään kahlitut vankeudesta, tyrmästä ne, jotka sen pimennossa istuvat.” (Jes. 42:6-7).

Kun siis Jeesus (Joh. 9) sano olevansa maailman valo, liittyy hän tähän Vanhan testamentin ajatuskulkuun. Hän on se lähetetty, joka avaa sokeat silmät ja päästää pimeyteen kahlitut vapaaksi. Hän on siis tullut tuomaan toivon pimeyden keskelle, myös meille pakanoille. Johanneksen evankeliumissa Jeesus käyttää rististä ja ylösnousemuksesta sanaa “kirkastuminen”. Sokeille silmille risti on kuoleman merkki ja ylösnousemus surkea satu. Avatuille silmille sen sijaan näkyy maailman valo, joka kirkastaa toivottomuuden. Siellä, missä ristiinnaulittu ja ylösnoussut Herra on armovälineissään läsnä, kylvetään jo nyt Karitsan valossa.

Rukousaiheita heinä-elokuu 2009

Taivaan Isä kiitämme
 • kesän lomista ja töistä,
 • uusista opiskelijailtatiloista,
 • että olet maailman valo.
Pyydämme
 • intoa syksyn haasteisiin opinnoissa ja työssä,
 • oman paikan ja tehtävän löytymistä myös seurakunnan yhteydessä,
 • että VIP-lehti palvelisi opiskelijoiden tavoittamisessa.
Tapahtukoon sinun tahtosi. Amen

Lisää artikkeleita...

Sivu 10 / 14

Palautelomake

Ota yhteyttä

Hämeentie 155 A 9
00560 Helsinki
(09) 612 9940
opko(at)opko.fi

Tue työtä: FI26 8318 6710 0053 04
Lisätiedot ja rahankeräyslupa


Tapahtumat | Kajaani

Liity jäseneksi

Veritas Forum

VIP

Ruttureppu.fi

ilosanomapiiri

viisikielinen.fi

Nuotta

IFES