Kajaani

Kajaanin marras-joulukuun kuulumisia

Kiitos sinulle!

 

Syyslukukauden päätteeksi ja joulun lähestyessä mieli on kiitollinen. Tahdon kiittää sinua, joka olet omalla paikallasi rukouksin, taloudellisesti, yhteydenotoin tai muulla tavalla osallistunut OPKOn työn tekemiseen. Kiitos!

Lue lisää...

Teille on syntynyt Vapahtaja

Jouluevankeliumi alkaa Augustuksen nimellä. Hänen adoptioisänsä oli Caesar, jonka murhan jälkeen Roomassa käytiin monia valtataisteluja. Augustus hallitsi aluksi yhdessä Markus Antoniuksen kanssa, mutta vuodesta 27 eKr. hän oli yksinvaltias. Augustus piti itseään rauhan tuojana. Historia tunteekin hänestä alkaneen ajan nimellä Pax Romana. Keisari esiintyi myös kansojen vapahtajana ja pelastajana. Hänelle kuului arvonimi Pontifex Maximus, ylimmäinen pappi. Kun Caesarin ajateltiin päässeen kuoltuaan jumalien joukkoon, oli hänen ottopoikansa jumalan poika, josta saatettiin käyttää myös kreikan sanaa kyrios, herra.


Kun Luukas esittelee Jeesuksen syntymäkertomuksen aluksi Rooman keisarin, on hänen tarkoituksensa laittaa nämä kaksi herraa ja jumalan poikaa rinnakkain. Millainen onkaan tuo kuningas, joka syntyy eläinten keskelle? Hän on luomakunnan Herra, joka saa sijansa luomakuntansa keskellä, eläinten ja paimenten vieressä. Hän on vastakohta kaikelle inhimilliselle vallalle. Usein sanotaan – aivan oikein – että Jumala on suuri. Joulun viesti on kuitenkin: Jumala on pieni. Hän on niin pieni, että hänet voidaan ottaa vastaan. Jeesus tulee sinnekin, missä joulun keskellä on rikkinäisyyttä, ahdistusta ja yksinäisyyttä. Sellainen Vapahtaja hän on. Siksi on jälleen hyvä messussa laulaa: “Kunnia Jumalalle korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.”

Kajaanin marras-joulukuun rukousaiheet

Taivaan Isä kiitämme
  • siunatusta OPKOn syyskaudesta,
  • talouden positiivisesta kehityksestä,
  • että olet jouluna tullut luomakuntasi keskelle.
Pyydämme
  • lisää ihmisiä mukaan toimintaamme,
  • rakentavia iltoja kevätkaudella,
  • levollista joulunaikaa armon aarteiden äärellä.
Tapahtukoon sinun tahtosi. Amen

Kajaanin syys-lokakuun kuulumisia

Rakeet ropisivat ikkunapieliin noin kuukausi sitten erästä opiskelijailtaa aloitellessa. Ropinan päätyttyä piti nousta kahvikupin äärestä ja mennä ulos katsomaan rakeiden peittämiä katuja. Taivas oli vielä synkkien pilvien peitossa, mutta laskeva aurinko kajasti pilvettömässä taivaanrannassa. Siinäpäs oli elämystä kerrakseen.

Kosminen ja läheinen

Minä uskon Jumalaan, Isään kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan. Mitä se merkitsee? Vastaus: Uskon, että Jumala on luonut minut sekä koko luomakunnan... (VK). Näin alkaa Martti Lutherin Vähän katekismuksen apostolista uskontunnustusta käsittelevä selitys. Miten sinä olisit alkanut kertoa, mitä tarkoittaa se, että Jumala on maailmankaikkeuden Luoja? Eräs tapa lähestyä asiaa olisi kertoa, millaisen maailmankaikkeuden Jumala on luonut: galaksit, linnunradat ja aurinkokunnat. Uskonpuhdistaja aloittaa kuitenkin sinusta ja minusta. Jumala on luonut minut. Jumala on koko kosmoksen Luoja, mutta hän on samalla minun Jumalani. Hän on luonut juuri minut. Hänellä on myös suunnitelma koko maailmankaikkeudelle, mutta yhtä lailla hänellä on suunnitelma minulle ja sinulle.

Kristinuskon Jumala on siis yhtä aikaa kosminen ja läheinen, ääretön ja intiimi. Näistä Jumalan kahdesta puolesta meille kertoo Jumalan pelastustekojen historia. Raamatussa kuvataan Luojan suunnitelmaa koko maailman vapauttamiseksi. Kuitenkin tuo suuri suunnitelma kulkee yksittäisten ihmisten elämänvaiheiden kautta. Jumala toimii tavallisten ihmisten vaiheissa sekä VT:ssa että UT:ssa. Tänäkin päivänä Jumala toimii näin. Hän kumartuu sinun luoksesi. Tämän ihmeen äärellä me seurakunnassa elämme. Tullessamme jumalanpalvelukseen, saavumme taivaan ja maan Herran luokse, joka on läsnä sanassaan ja ehtoollisessaan.

Lisää artikkeleita...

Sivu 10 / 14

Palautelomake

Ota yhteyttä

Hämeentie 155 A 9
00560 Helsinki
(09) 612 9940
opko(at)opko.fi

Tue työtä: FI26 8318 6710 0053 04
Lisätiedot ja rahankeräyslupa


Liity jäseneksi

Veritas Forum

VIP

Ruttureppu.fi

ilosanomapiiri

viisikielinen.fi

Nuotta

IFES