Veritas Forum Kuopiossa

Markku Ojanen ja Juho SaariMarkku Ojanen ja Juho SaariKuluneen viikon tiistaina oli pitkästä aikaa OPKOn ja Suolan järjestämä yleisöluento yliopistolla. Puhujina olivat psykologian professori Markku Ojanen ja sosiologian professori Juho Saari. Tällä kertaa tapahtuma järjestettiin Veritas Forumin kautta. Huolimatta hiljaisesta viikosta paikalle tuli lähes 120 ihmistä kuuntelemaan mielenkiintoista keskustelua kahden alan huipun välillä. Onnellisuustutkijoita ei nimittäin kovin paljoa Suomesta löydy.

Veritas Forum kiinnosti KuopiossaPääosa keskustelusta käytiin yleisellä tasolla liittyen onnellisuuteen, jota sitten syvennettiin keskustelijoiden erikoisosaamisen kautta. Kun kysyttiin, että voiko tutkimuksia joiden mukaan uskonnolliset ihmiset ovat jonkin verran onnellisempia kuin muut pitää luotettavina, niin molemmat olivat tällä kannalla. Monet inhimilliset tekijät selittävät sen miksi uskovat voivat olla keskimäärin onnellisia. Hyvät elämän tavat, yhteisöllisyys, muiden ihmisten auttaminen, vähäinen alkoholin käyttö jne.


Ojanen nosti myös esille positiivisen ajattelun mikä sisältyy kristinuskoon. Keskeisinä teemoina kun on usko, toivo ja rakkaus. Positiivinen käsitys tulevaisuudesta luo onnellisuutta.

Juontajana toimi Jonte MarkkanenJuotajana toimi Jonte MarkkanenSaaren mukaan yhteisöllisyyden merkitys on todistettu erityisesti tutkimuksissa jotka ovat tehty Yhdysvalloissa. Samalla uskonnollisuuden tasolla olevien ihmisten onnellisuutta oli verrattuna. Ne, jotka osallistuvat aktiivisesti seurakunnan toimintaan, niiden onnellisuus oli korkeammalla tasolla kuin niiden, jotka eivät osallistuneet.


Saari itse oli tehnyt tutkimusta, jossa oli mitattu arvojen sisäistämistä. Ihmisiltä oli kysytty Laupias samarialainen – vertauksen sisältöä ja tästä pääteltiin miten hyvin yksilö on sisäistänyt yhteisön arvot.

Yleisöä oli paikalla lähes 120 henkeä.Yleisöä oli paikalla lähes 120 henkeä.
Uskonnollisuuden ja uskon sisäistämisen ero oli mitattu vertauksen tuntemuksella. Sen sisäistämisellä oli korrelaatio onnellisuuden kanssa. Saari päätteli sen johtuvan siitä, että vertauksen ymmärtäminen edellyttää ihmiseltä empatiaa.  Yhteisöllisyyden vaikutus uskonnollisten ihmisten onnellisuuteen on kuitenkin vakuuttavampi tutkimustulos kuin arvojen sisäistäminen, sillä Saaren tutkimusta arvojen sisäistämisestä ei ole vielä kuitenkaan vertaisarvioitu, joten se ei ole niin luotettava kuin edellä esitetty tutkimus.

Veritas Forum

VIP

Ruttureppu.fi

ilosanomapiiri

viisikielinen.fi

Nuotta

IFES