Uutiset

OPKOn vuosi 2016 – katso vuosikertomus ja tilinpäätös

OPKOn vuosikertomus ja tilinpäätös vuodelta 2016 on julkaistu. Lue alta vuosikertomuksen esipuhe ja tilinpäätöstiedot. Tästä voit lukea koko vuosikertomuksen. 

Kaksi askelta eteen ja yksi taakse

Vuonna 2016 toteutimme missiotamme kertomalla Kristuksesta, opettamalla Raamattua, rakentamalla nuorten yhteisöjä ja varustamalla vastuunkantajia. Panostimme toimintavuonna mm. yhteistyön syventymiseen yli kieli-, kulttuuri- ja sukupolvirajojen vuositeemamme Yhdessä, tillsammans, together mukaisesti.

OPKOn alkuvuosi käynnistyi ristiriitaisissa tunnelmissa, olihan edellisen vuoden tilinpäätös vahvasti tappiollinen. Taloutemme ja toimintamme tervehdyttämiseksi leikkasimme toimintamenojamme ja jouduimme pienentämään työvoimakustannuksia päättämällä kuuden henkilön työsuhteen. Samalla tehostimme varainhankintaa muun muassa kehittämällä henkilökohtaisia rukous- ja kannatusrenkaita. Kannatuksen kasvu oli rohkaisevaa.

Raskaiden talousnäkymien rinnalla toiminnassa näkyi lupaavia merkkejä paremmasta huomisesta. Perusviikkotoimintamme oli vireää monilla paikkakunnilla. Tammikuun lopussa pidetty kolmikielinen Disciple16 oli suurin opiskelijatyömme valtakunnallinen tapahtuma vuosikausiin – paikalle saapui 250 opiskelijaa. Suurin valtakunnallinen tapahtuma oli ReStart Kuopiossa, joka sekin jatkoi kasvamistaan. Yksipäiväiseen minifestariin Kuopioon osallistui 600 nuorta. Lisätäksemme näkyvyyttämme yliopistoilla kutsuimme työntekijäpäiviemme vieraaksi iso-britannialaisen yliopistoevankelistan Michael Otsin. Hänen avustuksellaan kouluttauduimme järjestämään yliopistomissioita, joiden suunnittelut käynnistettiin välittömästi.   

OPKOn työntekijät jatkoivat nuorten mentorointia, johon saimme valmennusta muun muassa työntekijäpäivillä ja paikallisyhdistyksille avoimessa webinaarissa. Mentoroinnin, jota kristillisessä kielenkäytössä kutsutaan myös opetuslapseuttamiseksi, tavoitteena oli nuoren yksilöllisen tuen lisäksi vastuunkantajien varustaminen. Kansainvälisen kumppanimme IFESin (International Fellowship of Evangelical Students) avustava aluesihteeri Tim Vickers koulutti työntekijöitämme valmistuvien opiskelijoiden mentorointi-ohjelman aloittamisesta.

Vuositeemamme mukaisesti panostimme kumppanuuksien syventymiseen. Opiskelija- ja koululaistyö tekivät lisääntyvässä määrin yhdessä suomenkielistä julistustyötä. OPKOn ystävät ry jatkoi koululais- ja opiskelijatyön tukemista muun muassa maaliskuussa pidetyn kirkkokonsertin merkeissä ja organisoimalla tukikeräyksen. OPKOn ystäväpyhässä ja Jussin Juhlissa Laajasalon kirkossa esiintyi yllätysvieraana muusikko Juha Tapio.

Yliopistoilla järjestimme kymmenen akateemista keskustelutilaisuutta eli Veritas Forumia. Ne tavoittivat yhteensä noin 700 opiskelijaa viidessä kaupungissa. Veritas Forum -toiminnan näkyvyys lisääntyi myös mediassa. Uutuutena olivat koordinaattorin juontamat Viikon Debatit Radio Deissä. Jatkoimme nettisivujen uudistamista. Suurimmat valtakunnalliset leirimme olivat koululaisten Raamattu- ja lähetysleiri Valon lapsena Vihdissä ja Kesäleiri Yhdessä Valkealassa.

Vaikka vuoteen 2016 mahtui taloudellisia haasteita ja kipeitä ratkaisuja pystymme lähtemään uuteen vuoteen rohkeina. Siksi lausunkin suuret kiitokset työntekijöillemme, vapaaehtoisille vastuunkantajille, sidosryhmillemme ja työmme tukijoille siitä, että kannoitte meitä vaikeiden vaiheiden yli kohti uusia seikkailuja.

”Vuoret väistykööt ja kukkulat horjukoot, mutta minun armoni ei sinusta väisty, eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi.” (Jes 54:10)

Jussi Miettinen
pääsihteeri

Tilinpäätös 2016

Vuoden 2016 tilinpäätös oli suuri kiitosaihe. Vuosi 2015 oli taloudellisesti todella vaikea, ja alijäämää kertyi -89 000 €. Haasteet jatkuivat pitkälti vuonna 2016. Lopulta kuitenkin taloustoimenpiteiden, henkilöstösäästöjen, testamentin ja lahjoitusten loppukirin myötä vuoden 2016 ylijäämäksi tuli 73 000 €. Näin ollen saimme lähes kurottua edellisen vuoden tappion. 

Pääsimme siis lähtemään vuoteen 2017 ns. lähes puhtaalta pöydältä. Lisäsäästöjä YT-neuvotteluiden kautta toteutettuihin henkilöstösäästöihin ei tarvitse tällä hetkellä tehdä. Resurssipaineet ovat kuitenkin ennallaan: "Satoa on paljon, mutta sadonkorjaajia vähän. Pyytäkää siis Herraa, jolle sato kuuluu, lähettämään väkeä elonkorjuuseen." (Luuk. 10:2).

Taloutemme seisoo edelleen tukenne varassa. Sydämellisesti kiitoksia kaikille rukouksin, työpanoksellaan ja taloudellisesti mukana oleville!

Lue OPKOn vuosikertomus 2016

Lataa pdf-tiedosto

Kuopion YAWA-tapahtumaviikko kokosi satoja kuulijoita

Kuopion OPKOn ja Suolan järjestämä missioviikko oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Tapahtuma huipentui torstai-iltana kysymykseen kuoleman jälkeisestä elämästä.

"Elämää suuremmat kysymykset" olivat keskiössä tällä viikolla Kuopiossa järjestetyssä kolmesta iltatilaisuudesta koostuvassa YAWA 2017 -tapahtumassa (4.-6.4.). Kysymys kuoleman jälkeisestä elämästä kokosi ohjelmaravintola Maximiin tapahtumaviikon suurimman yleisön, noin 170 osallistujaa. Teemaan pureutui evankelista ja kirjailija Michael Ots (UK), ja musiikista vastasi Jippu. Myös aiemmissa illoissa kävi mukava kuhina, kun aiheiksi nostettiin elämän tarkoitus ja kärsimyksen ongelma.

Varsinainen tapahtumaviikko on ohi, mutta kiinnostuneilla on mahdollisuus osallistua vielä YAWAn ”jatkoille” eli neljänä tulevana keskiviikkona järjestettäviin iltoihin.

Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Kuopion OPKO ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan kristillinen kerho Suola. Lisää tunnelmia YAWA-viikolta on luvassa tulevassa Arkki-lehdessä.

Kuopion missioviikko YAWA on alkanut lupaavasti

Kuopion OPKOn YAWA-tapahtuman ensimmäiseen iltaan osallistui yli 120 henkeä. Tapahtuma jatkuu vielä kahdella iltatilaisuudella. 

Ennen YAWAa tehtiin Kuopion torilla katugalluppia tapahtumassa käsiteltävistä suurista elämänkysymyksistä.

Lisää videoita tulee YAWAn Facebook-sivuille

Lue lisää YAWAsta täältä tai tapahtuman omilta kotisivuilta.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Kuopion OPKO ja Itä-Suomen ylioppilaskunnan kristillinen kerho Suola.

Helsingissä valittiin uusi liittohallitus

OPKOn ylin päättävä elin, liittokokous, on valinnut uuden liittohallituksen lauantaina 1.4.2017.

Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi valittiin kahden vuoden kaudelle:

 • Ida Blomstedt; varsinainen jäsen, Helsingfors
 • Henrik Järveläinen; varsinainen jäsen, Helsingfors
 • Pertti Järvenpää; kannatusjäsen, Helsinki
 • Christian Perret; kannatusjäsen, Helsingfors ja Åbo
 • Petteri Rahja; varsinainen jäsen, Tampere
 • Tuure Savuoja; varsinainen jäsen, Helsinki

Varajäseniksi valittiin:

 • 1. varajäseneksi Julia Järveläinen; varsinainen jäsen, Helsingfors
 • 2. varajäseneksi Aino Pöyhönen; varsinainen jäsen, Tampere

Hallituksen varsinaisina jäseninä jatkavat:

 • Simo Aalto; kannatusjäsen, Turku
 • Marit Hedström; kannatusjäsen, Åbo
 • Susanna Hietanen; varsinainen jäsen, Vasa
 • Kimmo Koivunen; kannatusjäsen, Turku ja opiskelija, Pori
 • Johannes Laitinen; varsinainen jäsen, Kuopio
 • Tuomas Viitasaari; kannatusjäsen, Kuopio

Liittokokouksessa vahvistettiin toimintakertomus ja tilinpäätös 2016, jotka laitetaan tulevalla viikolla sivulle opko.fi/vuosikertomus

Tilintarkastajana jatkaa KHT Juhani Loukusa / Nexia tilintarkastusyhteisö ja toiminnantarkastajana jatkaa DI Tapio Leinonen.

Liittokokoustapahtuma jatkuu Aprillipäivän juhlilla Paavalin kirkolla.

Lisää uutisia

20.3.2017 |
Arkin toimitus

OPKOn työntekijäpäiviltäkin tuttu Michael Ots (UK) kiertää puhujana vastaanvanlaisilla tapahtumaviikoilla yliopistoissa eri puolilla Eurooppaa. Tapahtuma on...

18.3.2017 |
Arkin toimitus

Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen sanoi, että viidesläiset herätysliikkeet haluavat olla kirkkokansaa ja toimia Suomen ev.lut. kirkon hyväksi. ”...

17.3.2017 |
Arkin toimitus

Tehtäväalueena on suunnitella, kehittää ja toteuttaa OPKOn 7–20-vuotiaiden parissa tapahtuvaa työtä. Erityisvastuualueena on 7–14-vuotiaiden kanssa tehtävä työ...

3.3.2017 |
Arkin toimitus

Siirron taustalla on kirkon sisällä jännitteitä synnyttävä avioliittokäsitys. Raamattupäivän ohjelmassa on avioliittoaiheinen opetus, jonka ei katsottu sopivan...

20.2.2017 |
Arkin toimitus

Uskonpuhdistuksen merkkivuoden kunniaksi päätin haastatella uskonpuhdistaja Martti Lutheria Arkki-lehteen. OPKOn vuositeema on ”Sinunkokoinen elämä...

8.2.2017 |
Vieras

Kirkkokansan raamattupäivän teemana on tänä vuonna "Uskonpuhdistus - mielen uudistus!" Tervetuloa mukaan! Katso ohjelma ja lisätiedot tästä tai Facebook-...

17.1.2017 |
Arkin toimitus

 Aihe on esillä opiskelijailloissa, leireillä, OPKOn julkaisuissa ja yhteisissä tapahtumissa.  Pääsihteeri Jussi Miettinen tiivisti Lutherin keskeisintä löytöä...

13.1.2017 |
Arkin toimitus

Disciple17-konferenssissa haluamme pysähtyä tutkimaan, miltä näyttää Jeesuksen opetuslapsen elämäntapa tänä päivänä ja miksi se on paras valinta. Saamme...

22.12.2016 |
Arkin toimitus

Kuvat: Arkin toimitus

22.12.2016 |
Arkin toimitus

OPKOn YT-neuvottelut ovat päättyneet. Tunnelma on kuin Hugo Simbergin maalauksessa ”Haavoittunut enkeli”, jossa enkeliä kantaa kaksi murheellista...

Uutiset