Uutiset

Helmikuun Arkin pääkirjoitus: Luther, kutsumus ja OPKO

Uskonpuhdistuksen merkkivuoden kunniaksi päätin haastatella uskonpuhdistaja Martti Lutheria Arkki-lehteen. OPKOn vuositeema on ”Sinunkokoinen elämä”. Siksi kysyin Raamatun tohtorilta, mitä mieltä hän on kutsumuksesta. Vastaus oli yllättävä.

Lutherin mukaan uskovan koululaisen, opiskelijan tai aikuisen ”ei tule elää oikein ja tehdä hyvää, koska hän elää oikein ja tekee hyvää”. Mitä ihmettä uskonpuhdistaja tarkoitti? Hänen mukaansa elämämme ei ole Jumalan mieleen siksi, että se olisi poikkeuksellisen pyhää tai laadukasta, vaan koska olemme armahdettuja.

”Teot eivät ole otollisia itsensä tähden, vaan uskon tähden.” Haastattelussa kävi ilmi, että uskon ja armon tulee olla kaiken sen etumerkkinä, mitä ihminen on ja tekee. Mutta herra uskonpuhdistaja, miten tämä liittyy kutsumukseen?

”Pidä ennen kaikkea huolta siitä, että sinä uskot Kristukseen ja olet kastettu. Sen jälkeen sinun tulee katsoa virkaasi ja kutsumustasi”, Luther totesi.

Hän tähdensi, että vasta kun omatunto on vapaa laista pelastuksen tienä, ihminen voi kysyä tosissaan oman kutsumuksensa perään. Luther ei sijoita kutsumuksia ranking-listalle.

”Ihmisen ei tulisi etsiä itselleen erityisen ’pyhiä’ tekoja tai palvelustehtäviä”, hän sanoo.

Jokaisen tulisi kukkia siellä, minne on istutettu. Lutherin mukaan likainen ja epämiellyttäväkin työ, kuten lannan luominen, läksyjen tekeminen, huoneen siivoaminen tai vaippojen vaihtaminen, on puhdasta ja pyhää työtä, jos se tehdään puhtaasta sydämestä. Lutherin mukaan tämä kaikki on kutsumuksen hoitamista ja siksi mitä upeinta jumalanpalvelusta.

Kiitos haastattelusta ja hyvää reformaation merkkivuotta, herra Luther!

OPKO on kasvatusjärjestö. Toiminnassamme koululainen ja opiskelija saa etsiä itseään, omia lahjojaan ja elämänsä suuntaa. Tärkein tehtävämme on kuitenkin ehdottomasti ehdottoman armon julistaminen ja siitä eläminen. Yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden me kelpaamme. Elämässä ei ole arvokasta niinkään se, että teet huomiota herättäviä asioita. Se on arvokasta, että teet tavallisia asioita tietoisena niiden suunnattomasta arvosta Luojamme silmissä.

Siunausta sinulle oman kutsumuksesi toteuttamiseen!

Jussi Miettinen
pääsihteeri

Lue Arkin teema-artikkeli: Patenttiratkaisuja kellarissa

Kirkkokansan raamattupäivä 18.3. - Katso ohjelma!

Kirkkokansan raamattupäivää vietetään Kallion kirkossa 18.3.2017.

Kirkkokansan raamattupäivän teemana on tänä vuonna "Uskonpuhdistus - mielen uudistus!" Tervetuloa mukaan!

Katso ohjelma ja lisätiedot tästä tai Facebook-tapahtumasta.

Vapaustaistelija Martti Luther osa I

OPKOssakin juhlitaan reformaation eli uskonpuhdistuksen 500-vuotista taivalta.

 Aihe on esillä opiskelijailloissa, leireillä, OPKOn julkaisuissa ja yhteisissä tapahtumissa.  Pääsihteeri Jussi Miettinen tiivisti Lutherin keskeisintä löytöä nk. uskon vanhurskautta ystäväkirjeessään seuraavasti.  Halutessasi voit tilata Jussin ystäväkirjeen palautelomakkeen kautta. 

Vapaustaistelija Martti Luther osa I

Uskonpuhdistaja Martti Luther oli ennen kääntymistään mitä suurin suorittaja. Hän kamppaili löytääksensä armahtavan Jumalan. Jatkuva ripittäytyminen ja parannuksen tekeminen eivät tuoneet helpotusta  miehen omaantuntoon. Ajatus Jumalan pyhyydestä ja viimeisestä tuomiosta kauhistuttivat Lutheria. Hän pelkäsi Jumalan tuomiota niin, että suorastaan vihasi hänestä armottomana näyttäytyvää Jumalaa ja kapinoi häntä vastaan. Luther jopa ajatteli, että kenties Jumala onkin ennalta määrännyt hänet kadotukseen.

Tutkiessaan kirkkoisä Aurelius Augustinuksen opetuksia Luther ymmärsi vähitellen perisynnin totaalisuuden. Synti on peritty ominaisuus, jota ei voi pestä meistä pois edes kastevedellä. Olemme kuin Luukkaan evankeliumin (13:11) koukistunut nainen, joka oli ”kykenemätön oikaisemaan itseänsä”.  Martti oivalsi, että perisynti on syvä, koko luontoamme koskeva epäkuntotila.

Armo kirkastui Lutherille hänen lukiessaan Roomalaiskirjeen ensimmäistä lukua 1:17): ”Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon, niin kuin kirjoitettu on: Vanhurskas on elävä uskosta".  Mikä oli Lutherin löytö? Aikaisemmin Lutherin Jumala oli kuin oikeussalin tuomari, joka viimeisenä päivänä vanhurskaudessaan langettaa tylyn tuomion: syyllinen. Nyt Luther ymmärsi, että Jumala asetti oman Poikansa sovitusuhriksi kärsimään syyttömänä rangaistuksen syyllisten puolesta. Tällöin rikkomukset tulivat tuomituksi ja ne saivat rangaistuksensa, jota Jumalan oikeudenmukaisuus vaati. Kun synti sai tuomion Kristuksessa, sitä ei enää lueta ihmisen osaksi. Jumalan vanhurskaus olikin lahja, jonka jokainen ihminen voi vastaanottaa ilmaiseksi  ”yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden”.

Pelastuksen asioissa ei ollutkaan kyse siitä ovatko vaakakupissa olevat hyvät tekomme pahoja tekojamme suuremmat. Kaikki vaatimukset on täytetty. Samalla kaikesta siitä hyväksyvästä rakkaudesta, mikä kaikkivaltiaalla Jumalalla on meille annettavana, hän antoi kaiken viimeistä veripisaraa myöden Jeesuksessa.

Evankeliumi oli niin vapauttava, että Luther  jopa muutti alkuperäisen sukunimensä ”Luder” Lutheriksi, joka tarkoittaa vapautta. Uskon vanhurskauden avautuminen teki Lutherista vapaustaistelijan armon puolesta lakihenkisyyttä vastaan. Lutherin aloittamaa uskonpuhdistusta juhlitaan tänä vuonna koko Suomessa.

Disciple17 haastaa kävelemään veden päällä – konferenssi Helsingissä 27.-29.1.17

OPKOn ja Petruksen seurakunnan yhteinen opiskelijoiden ja nuorten aikuisten konferenssi Disciple17 pidetään ensi alkuvuodesta jo kolmatta kertaa. Helsingin Munkkivuoren kirkko täyttyy 27.-29.1.2017 teemalla ”Walking On Water”.

Disciple17-konferenssissa haluamme pysähtyä tutkimaan, miltä näyttää Jeesuksen opetuslapsen elämäntapa tänä päivänä ja miksi se on paras valinta. Saamme yhdessä rohkaistua ja varustautua ottamaan uusia askeleita Jeesuksen seuraajina.

Tapahtuman pääpuhujana on Tom Finnemore St. Thomas Crookes -seurakunnasta Englannista. Seminaareissa syvennytään eri vetäjien johdolla tarkemmin Jeesuksen seuraamiseen elämän eri alueilla.

Konferenssi on kolmikielinen – kärryillä pysyy, kun osaa ainakin joko suomea, ruotsia tai englantia.

Lue lisää ja ilmoittaudu 15.1. mennessä: www.disciple.fi

Lähtölaskentaa tapahtumaan voit seurata Facebookissa ja Instagramissa: @discipleconference

Kokemuksia viime vuoden konferenssista:

“Tajusin, että olen ollut aivan liian ankara itselleni ja että minun ei tarvitse yrittämällä yrittää tehdä vaikutusta Jumalaan – ei, hän rakastaa minua sellaisena kuin olen. Olin tuntenut itseni riittämättömäksi, mutta konferenssin aikana koin Jumalan puhuvan, että saan levätä hänen rakkaudessaan, en voi olla enempää kuin olen eikä minun tarvitse tehdä asioita yksin… Hän on kanssani.“

“Konferenssin aikana Jumala näytti minulle rakkautensa ja osoitti, ettei minun tarvitse aina olla vahva ja täydellinen ja tehdä kaikkea itse. Saan olla heikko ja pyytää apua Jumalalta ja ystäviltäni.”

“Tulin paikalle ilman suurempia odotuksia, mutta lähdin kotiin tietäen, että Jeesus kulkee kanssani joka päivä ja on kulkenut kaiken vaikean läpi minun edelläni. Konferenssi oli ikään kuin uusi alku minulle Jeesuksen kanssa.”

Lisää uutisia

22.12.2016 |
Arkin toimitus

Kuvat: Arkin toimitus

22.12.2016 |
Arkin toimitus

OPKOn YT-neuvottelut ovat päättyneet. Tunnelma on kuin Hugo Simbergin maalauksessa ”Haavoittunut enkeli”, jossa enkeliä kantaa kaksi murheellista...

14.12.2016 |
Arkin toimitus

SEA:n teltantekijäkoulutus järjestetään seuraavasti Kansanlähetysopistolla Ryttylässä: I viikonloppu 10.-12.2.17 II viikonloppu 17.-19.3.17 Koulutukseen...

9.12.2016 |
Arkin toimitus

OPKOn 17.11.2016 päättyneet yhteistoimintaneuvottelut tuovat mukanaan seuraavanlaisia muutoksia: Muutokset opiskelija- ja koululaistyössä Taloussyistä ei...

9.12.2016 |
Arkin toimitus

‒ Mitä sinulle tulee mieleen sanasta työ? englantilainen Tim Vickers kysyi ryhmältä opiskelijoita ja hiljattain valmistuneita nuoria aikuisia. He vastasivat:...

1.12.2016 |
Arkin toimitus

Ennen talven tuloa monissa perheissä istutettiin maan mustaan multaan kukkasipuleita odottamaan kevättä. Näin tehtiin myös OPKOn kurssi- ja leirikeskuksessa...

18.11.2016 |
Arkin toimitus

Suomen Evankelisluterilainen Opiskelija- ja Koululaislähetys ry (OPKO) sai yhteistoimintaneuvottelut päätökseen 17.11.2016. Sopeuttamistarve oli noin 90 000 €...

6.11.2016 |
Arkin toimitus

Tule mukaan opetuslapseusvuoteen, jonka aikana saat oppia tuntemaan paremmin Jumalaa ja itseäsi sekä löytämään omaa kutsuasi. Haluamme tarjota sinulle...

2.11.2016 |
Arkin toimitus

OPKOn entinen pääsihteeri ja opiskelijatyöntekijä Lauri Seppänen täyttää pyöreitä 4. marraskuuta. Hän löysi aikanaan OPKOn toimintaan aloittaessaan...

31.10.2016 |
Arkin toimitus

JUURET. Vaikka yliopistot ovat kristillisen kulttuurin synnyttämiä, kristinuskon näkökulmat ovat käyneet tiedemaailmassa vähiin. 1990-luvun alussa...

Uutiset