Apologiakurssi: Vaikeita kysymyksiä ja vaikeita vastauksia uskosta

Apologiakurssi: Vaikeita kysymyksiä ja vaikeita vastauksia uskosta

Millaisia todisteita on Jeesuksen ylösnousemuksesta? Entä onko usko järkevää? Tule kuulemaan ja keskustelemaan! 

Pääsiäisen alla alkaa kevätkauden loppuun kestävä kurssi, jossa käsitellään kristinuskoon perusteisiin liittyviä vaikeita kysymyksiä ja visaisia pähkinöitä. Tapetilla ovat esimerkiksi Jeesuksen ylösnousemus, ihmeiden järkevyys ja teologian ja luonnontieteen suhde. Kurssi koostuu yhdestä noin viikottaisesta lyhyestä videosta (videolinkit julkaistaan tällä sivulla) ja sitä seuraavasta avoimesta kokous-webinaarista, johon kutsutaan ennen kaikkea opiskelijoita eri puolilta Suomea. Jokainen osallistuja on mukana Zoom-ohjelman avulla, joka mahdollistaa kuva- ja videoyhteyden, joita osallistuja voi itse hallita. Kurssin vetää Tampereen OPKOn työntekijä ja Veritas Forum -koordinaattori Miikka Niiranen.

“Kristitty nuori ja opiskelija kohtaa monia vaikeita kysymyksiä uskoonsa liittyen. Tällä kurssilla on tarkoitus antaa eväitä matkalle, jolla näihin kysymyksiin voi etsiä varteenotettavia vastauksia”, Miikka kommentoi kurssin sisältöä. 

Uusi Tie -lehti sponsoroi kurssia avaamalla siinä käytetyt apologiaa käsitteleviä juttuja ilmaiseksi luettavaksi verkkolehdessään toukokuun loppuun asti.

Kurssi on ilmainen ja kaikille avoin eikä siihen tarvitse ilmoittautua.

Kurssin kiinnostuneille tarjotaan lisäksi mahdollisuutta hakea Veritas Akatemia-tapahtumaan elokuulle. Tapahtuman sivulta:

"Ovatko yliopisto-opinnot edessä tai juuri alkaneet? Mietitkö, miten rakastaa Jumalaa “koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi”, kuten Jeesus opettaa? Tiesitkö, että opintosi voivat olla osa rakastamista koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi?
Tätä tarkoitusta varten järjestetään elokuun 17.-18. päivä OPKOn leirikeskuksessa Vihdin Enä-Sepässä Veritas Akatemia-tapahtuma.

Katso lisää tapahtuman nettisivulta.

Kurssin koko ohjelma (alempana lisätiedot) 

 • Tiistai 7.4. klo 18-19.30 Jeesuksen ylösnousemuksen todisteet (Miikka)
 • Keskiviikko 15.4. klo 18-19.30 Argumentti moraalista (Miikka)
 • Tiistai 21.4. klo 18-19.30 Luonnontieteen jättiläiset teologian jättiläisten olkapäillä - kristinusko ja luonnontieteen historia (Miikka)
 • Tiistai 28.4. klo 18-19.30 Kuinka kysymystä evoluution ja luomisen suhteesta tulee lähestyä (Miikka)
 • Tiistai 5.5. klo 18-19.30  Miten uskonnolliset kokemukset liittyvät Jumalan olemassaoloon ja toimintaan (Tomi Koho Oulun OPKOsta vetää)
 • Tiistai 12.5. klo 18-19.30 Miksi konservatiivinen kristinusko ajattelee seksistä toisin? (Miikka)
 • Keskiviikko 20.5. klo 18-19.30 Mitä ajatella Vanhan testamentin verihurmeisista kohdista? (Tomi)
 • Keskiviikko 27.5. klo 18-19.30 Miksi Jeesus on ainoa pelastustie ja silti on useita kirkkokuntia? (Miikka ja Tomi)

Kurssin ohjelma lisätietoineen

Tiistai 7.4. klo 18-19.30 Jeesuksen ylösnousemuksen todisteet
Ensimmäisen illan aihe käsittelee ajankohtaan sopivasti Jeesuksen ylösnousemuksen todisteita. Tulevien webinaarien ajankohdat, kuten myös videolinkit, päivitetään tälle sivulle. Päiviä ei ole vielä lukittu. 

Ennakkotiedosta poiketen, ensimmäiseksi illaksi ei julkaista alustusvideota. Pahoittelut! Sen sijaan kannattaa katsoa seuraavat kaksi videota Reasonable Faith -kanavalta YouTubesta:

https://www.youtube.com/watch?v=4qhQRMhUK1o
https://www.youtube.com/watch?v=6SbJ4p6WiZE

Viesti Miikalta osallistujille: 
Hei! Ensimmäinen tapaamisemme sujui mainiosti. Tässä vielä kirjallisuusterveiset sen pohjalta, mitä tapaamisessa tuli esiin.

Ohessa kirjoittamani teksti Uusi Tie -lehdessä ns. Jeesus-myyttiteorian kannattajista, joita on yllättävissä asemissa ja yllättävän paljon. Lisäksi viittasin Lydia McGrew'n kirjaan Uuden testamentin luotettavuudesta, jonka olen arvioinut täällä.

Lisäksi olen itse kirjoittanut taskuun mahtuvan pikaohjeen siitä, miten ylösnousemuksen selityksiä vertaillaan.

Muuta kirjallisuutta aiheesta on esimerkiksi seuraavissa kirjoissa (muistutuksena sanon, että keskustelu on laajaa, enkä suinkaan väitä, että nämä tyhjentäisivät koko pajatsoa). Vaikeustaso nousee listan häntäpäätä kohden:

Stefan Gustavsson: Perusteltu usko (Uusi Tie, 1999)
John Lennox: Tähtäimessä Jumala (Uusi Tie, 2014)
Lydia ja Tim McGrew: The Argument from Miracles: A Cumulative Case for the Resurrection of Jesus of Nazareth teoksessa Blackwell Companion to Natural Theology, (Blackwell, 2012)
Mike Licona: Resurrection of Jesus (IVP Academic, 2010)

Keskiviikko 15.4. klo 18-19.30 Moraaliargumentti
Apologiakurssi kokoontuu seuraavan kerran ensi keskiviikkona klo 18.
Tuolloin käsitellään niin sanottua argumenttia moraalista ja sen eri ulottuvuuksia. Sen alustukseksi katsotaan etukäteen tai itse tapaamisen aluksi oheinen video apologeetta William Lane Craigin järjestöltä.

Lisäksi aiheeseen voi perehtyä esimerkiksi Matti Korhosen ja Olli-Pekka Vainion artikkelien kautta Areiopagi-verkkolehdessä.

Vaikeustasoltaan vielä korkeampi on oheinen artikkeli:
Mark D. Linville: "The moral argument", teoksessa The Blackwell Companion to Natural Theology (Blackwell, 2012)

Tiistai 21.4. klo 18-19.30 Luonnontieteen jättiläiset teologian jättiläisten olkapäillä - kristinusko ja luonnontieteen historia (Miikka)
Ihanaa päästä taas apologiakurssille, vai mitä! Kolmannella kerralla käsitellään sitä, miten teologia ja luonnontieteen historia ihan aikuisten oikeasti suhtautuvat toisiinsa. Monille lienevät tuttuja tarinat siitä, kuinka kristillinen usko ja tiede - erityisesti luonnontiede - ovat toistensa vihollisia. No, ne ovat vain kertomuksia, joihin liittyy useita historiallisia myyttejä. Tutkimus on hiljattain kumonnut tällaiset konfliktitarinat, vaikka niitä vielä tieteen popularisointikirjoissa ja osin kouluopetuksessa esiintyykin. Nyt koetetaan opetella kuitenkin sitä todellista historiaa, joka on monimuotoisempaa kuin mytologia.

Kurssin kokoontumiset nojaavat hyvin vahvasti keskusteluun osallistujien kesken. Keskustelusta saa parhaan hyödyn irti, kun tutkailee etukäteismateriaalia rauhassa. Sellainen on tällä kertaa tämä artikkeli: Kuinka teologia on edistänyt luonnontieteen edellytysten syntyä?

Artikkeli on osa Areiopagi-verkkolehden julkaisemaa lukion oppimateriaalia, johon voit laajemmin tutustua täällä.

Mikäli haluat sukeltaa vielä hiukan syvemmälle aiheeseen, voit katsoa etukäteen luentoni Kansanlähetysopistossa vuodelta 2018 "Uskonto ja luonnontiede konfliktissa? - historiakatsaus" (puhe alkaa kohdasta 12:28 ja kestää noin kolme varttia)

Muita kirjoituksia, jotka liittyvät aiheeseen:

Pimeä keskiaika?

Tukahduttiko keskiajan kristillinen kirkko luonnontieteen kehityksen?

Galileo tyrmässä ja muita myyttejä tieteestä ja uskonnosta -kirjan esittely

Mitä lukion historian oppikirjat kertovat kristinuskosta?

Mitä lukiolaiset ajattelevat uskosta ja tiedosta?

Lisäksi omat kirjoitukseni Areiopagilla käsittelevät aihetta usein. Suosittelen vielä myös seuraavaa kirjaa aiheesta:

Peter Harrison: Bible, protestantism and the rise of natural sciences (Cambridge University Press, 1998)

Tiistai 28.4. klo 18-19.30 Kuinka kysymystä evoluution ja luomisen suhteesta tulee lähestyä (Miikka)

Heippa! Kas tässä tiistain apologiakurssin esitietovideo, jonka voit katsoa joutessasi! Se on pituudeltaan hieman aiottua pidempi - reilu puoli tuntia - mutta aihe onkin sen verran monitahoinen, että lyhyttä videota on hankala tehdäkään.

Ohessa vielä videon kalvot avuksi.

Ja kurssin tapaamiseen voi liittyä täältä:
https://us02web.zoom.us/j/83076638842?pwd=aE1udUJYKzIyQ0wyYWN6YkY1djJ6QT09
Salasana: 094601

(Webinaarin ID-numero: 830 7663 8842, jota voidaan kysyä kirjautumisen yhteydessä)

Jos käytät ohjelmistoa ensimmäistä kertaa, voit ladata sen ilmaiseksi samasta osoitteesta. Ohjelmaa avatessa selain voi ilmoittaa mm. "ulkoisesta protokollapyynnöstä", joka sinun tulee hyväksyä.  

PS. tiistaina kanssamme keskustelemassa on yllätysvieras! Tervetuloa!

Muuta lukemista asiasta kiinnostuneille:

Vesi - elämän mahdollistaja (Vesa Palosen haastattelu Uusi Tie -lehdessä)

Evoluutio ja kristinusko (Metti Leisolan ja Eero Junkkaalan haastattelu Uusi Tie -lehdessä)

John Hedley Brooke: ”Tiede ei ole merkittävin syy maallistumiseen”

Areiopagi-lehden evoluutiota käsittelevät kirjoitukset, joista erityisesti

Onko evoluution ja luomisen välillä ristiriitaa? Arvio teistisen evoluution kritiikkikirjasta, osa 1 ja osa 2

Miksi Jumala sallii eläinten kärsimyksen luonnossa?

Neljä näkemystä siitä, oliko Aadam oikeasti olemassa

Kaksi arviota Matti Leisolan kirjasta Evoluutiouskon ihmemaassa

Alussa Jumala loi, mutta miten?

Ovatko evoluutio ja syntiinlankeemus mahdoton yhdistelmä?

Lisäksi kannattaa tutustua seuraaviin kirjoihin:
Bradley Gundlach: Process and Providence (Eerdmans, 2013), kertoo "vanhan Princetonin" teologeista ja heidän suhteesta evoluutioon.

William Dembski: Design Inference (Cambridge University Press, 1998), älykkään suunnitelman idean matemaattista ja filosofista perustelua

Ronald Numbers: The Creationists (University of California Press, 2006), kreationismin eri muotojen historiaa

Alvin Plantinga: Where the Conflict Really Lies (Oxford University Press, 2011), tunnetun kristityn filosofin näkemys teismin ja naturalismin yhteensopivuudesta luonnontieteen kanssa

Linkattujen kirjoitusten tarkoitus ei ole esittää yhtenäistä kantaa aiheeseen (tai esimerkiksi omaa kantaani, joka tulee videossa esille), vaan esitellä keskustelua.

Tiistai 5.5. klo 18-19.30  Miten uskonnolliset kokemukset liittyvät Jumalan olemassaoloon ja toimintaan (Tomi Koho Oulun OPKOsta vetää)

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan uskonnollisista kokemuksista! Tavanomaisesti uskonnolliset kokemukset ohitetaan hölynpölynä. Kuitenkin yllättävän monilla niitä on ja joskus ne toimivat ratkaisevina tekijöinä uskonnollisen vakaumuksen muotoutumisessa. Onko tämä perusteltua? Miten uskonnollisiin kokemuksiin tulisi suhtautua?

Määrittelemme aluksi, mitä uskonnollinen kokemus tarkoittaa. Tutkimme erityisesti viittä seuraavaa kysymystä: 

1.Miten maailmankatsomuksellinen viitekehys vaikuttaa uskonnollisten kokemusten tulkintaan?

2.Voivatko uskonnolliset kokemukset olla rationaalisesti oikeutettuja? 

3.Voiko uskonnollinen kokemus toimia perusteena tai argumenttina Jumalan olemassaolon puolesta?

4.Millaisia ongelmia uskonnollisten kokemusten järkevyyteen (rationaalisuuteen) liittyy? Ja miten näihin on vastattu.

5.Mikä on hedelmällinen tapa kristitylle lähestyä uskonnollisia kokemuksia?

Ennakkomateriaali:

Ennakkomateriaalina voit käyttää viisitoista minuuttia seuraavien kysymysten pohdintaan: 

- Mitä itse ajattelet uskonnollisista kokemuksista?

- Millaiset kokemukset ovat luotettavia? Millaiset eivät? 

- Jos tuntematon alkoholilta tuoksuva mies kertoisi kätelleensä juuri ylösnnoussutta Jeesusta (uskonnollinen kokemus), mitä ajattelisit? Mitä jos saman väitteen tekisi hyvin pukeutunut ja varakkaan oloinen henkilö? Mitä jos väitteen tekisi rakas ystäväsi ja/tai arvostettu professori?

- Minkä maailmankatsomuksen kautta epäilet tulkitsevasi kokemuksiasi?   

Tiistai 12.5. klo 18-19.30 Miksi konservatiivinen kristinusko ajattelee seksistä toisin? (Miikka)

Tästä piti tulla etukäteen video, mutta se ei ehdikään nyt valmistua. Mutta tässä ovat huomisen kalvot, joita käsittelemme.

https://www.dropbox.com/s/xga5eyyahxo5a4w/Miksi%20toisin.pptx?dl=0

Etukäteen osallistujat voisivat miettiä seuraavia kysymyksiä:

1. Miten helpon ja halvan ehkäisyn (kondomi, ehkäisypilleri) keksiminen ja yleistyminen 1960-luvulla on kenties muuttanut länsimaisten ihmisten käsitystä seksistä verrattuna aikaan ennen sitä?

2. Kuvaile kolmella sanalla sitä, mitä avioliitto on viihteen mukaan? (elokuvat, naistenlehdet, lehdistö, TV-sarjat jne.)

Kiinnostuneille suosittelen tutustumisen arvoisiksi seuraavia kirjoja:

Ryan T. Anderson, Sherif Girgis, Robert P. George: What is Marriage? Man and Woman: A Defense (Encounter Books, 2012, toinen laitos heinäkuussa 2020)

Jason Lepojärvi: Ruumis Jumalan kuvana: Johdatus Johannes Paavali II:n ruumiin teologiaan (KATT 2012, toinen laitos 2016)

Tapio Puolimatka: Lapsen ihmisoikeus: oikeus isään ja äitiin (Suunta-kirjat, 2014)

Keskiviikko 20.5. klo 18-19.30 Mitä ajatella Vanhan testamentin verihurmeisista kohdista? (Tomi)

Zoom-linkki
https://us02web.zoom.us/j/83294635272?pwd=Sk5HSlV1bC9Qbnp1K2FTbFEyczVYdz09

Meeting ID: 832 9463 5272
Password: 577295

Ennakkoon voit kysyä itseltäsi seuraavia kysymyksiä:

- Kuinka hyvin tunnet Vanhaa Testamenttia (VT)?

- Mikä kohta tai asia sinua erityisesti puhuttelee hyvällä tavalla VT:ssä?

- Mikä kohta VT:ssä on sinulle erityisen vaikea ja miksi? 

- Jos kyseisessä kohdassa Jumala tai Raamattu ei vastaa odotuksiasi, niin millainen odotat Jumalan tai Raamatun olevan? Mistä odotusarvo nousee?

- Mikä olisi sinusta hedelmällinen tapa lähestyä VT:n vaikeita kohtia?

Tällä pääsee alkuun VTn vaikeiden kohtien äärelle:

Paul Copan: Is God a moral monster? (Baker books 2011) Myös suomeksi, Onko Jumala moraalihirviö? (Päivä 2016)

Hyvää johdantoa VT:hen, myös muut videot auttavat kokonaiskuvan saamisessa:

The Bible Project. https://www.youtube.com/watch?v=ALsluAKBZ-c

Keskiviikko 27.5. klo 18-19.30 Miksi Jeesus on ainoa pelastustie ja silti on useita kirkkokuntia? (Miikka ja Tomi)

Linkki: https://us02web.zoom.us/j/88670781264?pwd=UnVIVnhkUjVVTVY5SzBpT2t3c2Fsdz09

Pahoittelut, jos jouduit odottamaan linkkiä kurssin nettisivuille! Muistin laittaa vasta kuuden jälkeen sen tänne sivulle, vaikka somekanaviin laitoinkin.

T. Miikka

Ennen kurssia voisit miettiä seuraavia kysymyksiä:

 1. Mieti ensimmäistä mieleesi tulevaa ei-kristillistä uskontoa. Listaa kolme parasta puolta siinä (tosia näkemyksiä todellisuudesta tai moraalisesti hyviä asioita). Sen jälkeen listaa kolme huonointa puolta siinä (epätosia näkemyksiä, moraalisesti kyseenalaisia puolia).
 2. Mikä on yleinen mielipide kristittyjen parissa "opista"? Onko se jotain hienoa, tylsää, vapauttavaa vai ahdistavaa?
 3. Kuinka monta kirkkokuntaa tunnet nykyisyydestä tai menneisyydestä? Tee lista ja testaa, saatko kokoon viisi vai kymmenen vai viisikymmentä? Mitkä luokitellaan kirkkokunniksi? Miksi?

Tässä vielä Miikan kalvot aiheesta.