Esko Valtaoja ja Miikka Ruokanen Veritas Forumiin marraskuussa

Esko Valtaoja ja Miikka Ruokanen Veritas Forumiin marraskuussa

Tähtitieteilijä ja palkittu tieteen kansantajuistaja Esko Valtaoja sai valita itselleen aiheen Veritas Forumiin. Hän haluaa vastata kysymykseen ”Miksi ihmiset yhä uskovat Jumalaan?” Valtaojan haastajaksi lähtee dogmatiikan professori Miikka Ruokanen.

Helsingin yliopistossa tulee olemaan säpinää marraskuun 6. päivänä klo 16.15 (huomioi muuttunut päivämäärä). Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja ja Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen väittelevät silloin Veritas Forumissa siitä, miksi ihmiset yhä uskovat Jumalaan. Aihe on Valtaojan valitsema.

Peitsen taittaminen kirkonmiesten kanssa ei ole Valtaojalle uutta. Hän on kirjoittanut kaksi keskustelukirjaa piispa Juha Pihkalan kanssa. Nurkkaan ajettu Jumala? ja Tiedän uskovani, uskon tietäväni valittiin molemmat Vuoden kristilliseksi kirjaksi.

Vapaa-ajattelijain liitto on myöntänyt Valtaojalle palkinnon tieteellisen ja uskonnottoman todellisuuskäsityksen levittämisestä. Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon hän on saanut trilogiasta Kotona maailmankaikkeudessa, Avoin tie ja Ihmeitä. Vuonna 2014 hänet valittiin vuoden puhujaksi.

Uskonnonvapaudesta ilo irti

Valtaojan debattipari Miikka Ruokanen toimii professorina Helsingin lisäksi Pekingissä, Shanghaissa ja Nanjingissa. Ideologioiden kilpailu on Ruokaselle tuttua hänen toisesta kotimaastaan. Kiina on kommunistinen valtio, ja kommunismin mukaan yhteiskunnallinen kehitys tekee uskonnoista tarpeettomia; vapaat ja tasa-arvoiset ihmiset ovat lopulta kaikki ateisteja.

‒ Julkisia debatteja uskonnollisten ihmisten ja ateistien kesken ei voisi Kiinassa edes kuvitella, Miikka Ruokanen kertoo.

Suomessa Ruokanen aikoo ottaa uskonnonvapaudesta ilon irti väitellessään Jumalan olemassaolosta Esko Valtaojan kanssa. Professorien mittelö jatkuu Radio Dein Viikon Debatissa keskiviikkona 29.11.

Katumusta Turussa

Lokakuun 10. päivänä Turussa estradille nousevat Turun yliopiston käytännöllisen filosofian professori Juha Räikkä sekä kauppatieteiden ja oikeustieteen tohtori Oskari Juurikkala. Heidän aiheenaan on katumus.

Räikkä on erikoistunut yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden, filosofisen etiikan ja moraalifilosofian tutkimukseen. Hänet tunnetaan muun muassa yleistajuisesta katumusta, itsepetosta ja yksityisyyttä käsittelevästä kirjasarjastaan.

Oskari Juurikkala on entinen ateisti ja ensimmäinen katolisen Opus Dei -järjestön suomalainen pappi. Hän valmistelee parhaillaan kolmatta väitöskirjaansa. Ala on tällä kertaa teologia ja aiheena luonto teologian ja hengellisyyden lähteenä. Väitöskirjaa ohjaa tieteen ja uskon suhteesta paljon kirjoittanut teologi-tähtitieteilijä Giuseppe Tanzella-Nitti Rooman paavillisesta Pyhän Ristin yliopistosta.

Veritas Forumit ovat osa OPKOn yliopistotyötä. 

Danielle Miettinen