Martti tykkäisi YAWAsta

Martti tykkäisi YAWAsta

OPKOn pääsihteeri Jussi Miettinen kirjoittaa tuoreen Arkin pääkirjoituksessa uskonpuhdistuksesta. 

Kuvittele, että uskonpuhdistaja Martti Luther eläisi Suomessa vuonna 2017.  Mitähän uskonpuhdistaja tekisi, jos sama pyhä tyytymättömyys, joka valtasi Martin 1500-luvun Saksassa, pääsisi täälläkin valloilleen? 

Oppi pelastuksesta – yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden – olisi jo muotoiltu. Raamattu olisi jo käännetty nykysuomeksi, sitäkään hänen ei siis tarvitsi tehdä. Anekaupankaan kimppuun Martin ei tarvitsisi enää hyökätä. Monet sosiaaliset uudistukset, jotka tulivat reformaation myötä, olisivat jo tapahtuneet.

Luulenpa, että Martti ensi töikseen toteuttaisi jumalanpalvelusuudistuksen - valjastihan hän jo 1500-luvulla aikansa populaarimusiikin kristilliseen käyttöön.  Nyt hän päivittäisi messut sellaisiksi, että tangomarkkinoiden kävijät eivät jumalanpalvelukseen tullessaan kokisi saapuneensa pientä piiriä ylevöittävään klassiseen kirkkokonserttiin. Hän kannustaisi pappeja kohtaamaan varsinkin uudet ja arat lämpimästi kahvikupin äärellä. Tässä tuhansien rikkinäisten kotien maassa paikallisseurakunnat ovat maailman toivo.

Messun reformaation lisäksi Luther taatusti rohkaisisi meitä palamaan Raamatun Sanaan ja nostamaan maallikkovastuun uuteen arvoonsa.

OPKO yritti toteuttaa Martin unelmia huhtikuussa Kuopiossa, jonne rakensimme uudenlaisen opiskelijoita tavoittavan tapahtuman nimeltä YAWA (You ask, we answer).  Kristityt nuoret aikuiset olivat alkuvuodesta kyselleet opiskelutovereiltaan, mitä he haluaisivat tietää kristinuskosta. Kolmen eniten mielenkiintoa herättäneen teeman pohjalta rakennettiin kolmipäiväinen tapahtuma, jossa teemoja käsiteltiin vuorotellen. Päivisin kristityt opiskelijat levittäytyivät opiskelija-asuntoloihin kutsumaan iltatilaisuuksiin. Niihin saapui satoja osallistujia. 

YAWA oli silmiä avaava. Kaduilla kohdatut nuoret aikuiset olivat järjestäen täysin vieraantuneita kristinuskosta. He saapuivat silti suurin joukoin iltatilaisuuksiin ja myöhemmin pidetylle jatkokurssille.  Ajatus, etteivät opiskelijat ole kiinnostuneita uskonasioista, on pelkkä myytti. Aina on olemassa ”rauhan lapsia” (Luuk. 10:6), jotka vain odottavat sitä, että joku kertoisi heille Jeesuksesta ja kutsuisi taivaan tielle.  Heitä on enemmän kuin aavistammekaan.

Toivon, että lähivuosina opkolaiset opiskelijat innostuvat järjestämään kymmeniä tavoittavia tapahtumia yliopistokaupungeissa ympäri Suomen. Kiitos, että olet mahdollistamassa eturintamassa tehtävää pioneerityötä nuorten tavoittamiseksi ihanalla evankeliumilla.

Jussi Miettinen
OPKOn pääsihteeri

Lue raamattuopetus uskonpuhdistuksen löydöksistä