OPKOn vuosi 2017 – katso vuosikertomus

OPKOn vuosi 2017 – katso vuosikertomus

ReStart-tapahtuman talkooväkeä. Kuva: Raimo Survo.

OPKOn vuosikertomus ja tilinpäätös vuodelta 2017 on julkaistu. Lue alta vuosikertomuksen esipuhe. Tästä voit lukea koko vuosikertomuksen. 

Aika rakentaa

Opiskelija- ja Koululaislähetyksen historiassa vuosi 2017 jää aikakirjoihin positiivisena yllätyksenä. Vaikka toimintaa varjostivat edellisvuoden YT-menettelyt irtisanomisineen, se ei lamauttanut toimintaamme. Työssä oli monia onnistumisia.  Esimerkiksi tavoittavassa työssä oppilaitostapahtumien ja nettivideoiden kautta kontakteja tuli 61 % enemmän kuin 2016. 

Ilonaiheita löytyy monelta rintamalta. Näkyvimpiä niistä oli yliopistoilla järjestetyt Veritas Forum -tapahtumat, jotka saivat paljon huomiota oppilaitoksissa ja mediassa. Yhdestätoista foorumista julkaistiin kymmenittäin lehtiartikkeleita ja näkyvyyttä oli radiossa, sosiaalisessa mediassa ja muissa medioissa. Esimerkiksi marraskuussa Helsingin yliopistossa pidetyn foorumin, jossa keskustelivat professori Miikka Ruokanen ja emeritusprofessori Esko Valtaoja YouTube-videota katsottiin 4 300 kertaa vuonna 2017 ja 14.2.2018 mennessä 15 600 kertaa. Yksi Veritas Forumin merkittävistä vaikutuksista oli sen avaaminen, ettei usko ja tiede ole toistensa vastakohtia. Jokaisella tieteen tekijällä ja opiskelijalla on oma arvopohjansa ja omat uskomuksensa, joihin tiede ei itsessään anna vastausta.

Uusia innostavia avauksia oli myös huhtikuussa Kuopiossa toteutettu YAWA (You Ask, We Answer) yliopistomissio, jossa pääpuhuja oli brittiläinen yliopistoevankelista Michael Ots. YAWAn kautta lanseerasimme uudenlaisen toimintakonseptin, jota hyödynnämme jatkossa myös toisilla yliopistopaikkakunnilla. Suurin tapahtumamme ReStart kokosi syyskuussa Kuopioon 400 nuorta kuuntelemaan musiikkia ja evankeliumin julistamista. Ilonaiheita toiminnassamme oli myös tiivistynyt yhteistyö OPKOn ystävät ry:n kanssa sekä monipuolinen mediatoiminta. Tästä esimerkkinä voidaan mainita muun muassa syksyllä aloitetut viikoittaiset DiscipleLife-radiolähetykset, kasvanut näkyvyys sosiaalisessa mediassa ja WhatsApp-rukousryhmä.

Vuosien 2016-2017 suurin yksittäinen taloudellinen investointi oli OPKOn nuorisotoimintaa varten hankitun Enä-Sepän leiri- ja kurssikeskuksen Sepän talon peruskorjaus, jossa tavoitteena oli myös majoituskapasiteetin kasvattaminen. Arkkitehti Pekka Salmen suunnittelemassa peruskorjauksessa haluttiin kunnioittaa 1800-luvulta peräisin olevan rakennuksen historiallista luonnetta. Sekä asiakkaat että henkilökunta olivat lopputulokseen tyytyväisiä.

OPKOn toiminnan kivijalka oli alueellisessa perustoiminnassa, jota teimme 12 paikkakunnalla uutuutena Rovaniemi. Kampuksilla, toreilla ja turuilla tavoitimme nuoria ja kutsuimme heitä mukaan toimintaan. Tuimme heidän kasvuaan opiskelija- ja nuortenilloissa, pienryhmissä, tapahtumissa ja leireillä kristillisestä arvopohjasta käsin. Se tapahtui opettamalla Raamattua, harjoittamalla monipuolista hartauselämää, keskustelemalla ajankohtaisista teemoista ja etenkin tarjoamalla nuorille mahdollisuuksia oppia vastuunkantoa. Järjestimme Helsingissä, Pietarsaaressa, Turussa ja Vaasassa toimintaa myös ruotsiksi Studentmissionen-nimen alla. Kansainvälisiä opiskelijoita kohtasimme etenkin Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Yhteinen painopiste kaikilla eri työaloilla oli nuorten yksilöllinen tukeminen, jota kristillisessä kielenkäytössä kutsutaan opetuslapseuttamiseksi. 

Taakse jäänyt vuosi muistetaan kirkollisessa kentässä etenkin reformaation 500-vuotisjuhlista, joita järjestettiin ympäri Suomen. Myös OPKO oli järjestämässä paikallisia juhlia mm. Turussa, Porissa, Seinäjoella, Lahdessa ja Kuopiossa. Järjestimme myös Suomi100-juhlia toimintapaikkakunnillamme.

Kristillisen uskon merkityksen vähentyminen yhteiskunnassa näkyi siinä keskustelussa, jota vuonna 2017 käytiin päiväkodeissa ja kouluissa annettavasta kristillisestä kasvatuksesta. Kristillisten vaikutteiden vähentäminen yhteiskunnan tarjoamasta kasvatuksesta ei kuitenkaan tuo mukanaan uskomusvapaata vyöhykettä, suvaitsevuuden lisääntymisestä puhumattakaan. Syntynyt tyhjiö täyttyy helposti uususkonnollisuudella, erilaisilla elämänfilosofioilla ja henkisyydellä, joiden ottaminen normiksi voi rikkoa esimerkiksi kristillisissä kodeissa kasvaneiden perheiden uskonnonvapautta. Joka tapauksessa kristillisen kasvatuksen oheneminen päiväkodeissa ja koulussa korostavat OPKOn perustehtävän tarpeellisuutta ajassamme. Hyvä uutinen armahtavasta Jumalasta kuuluu kaikille. Raamatusta nousevat kristilliset perusarvot puolestaan lisäävät esimerkiksi nuorten itsetuntoa, kokemusta elämän merkityksestä ja halua toimia uskon, toivon ja rakkauden puolesta maailmassamme.

Lausun kiitokset kaikille työntekijöillemme, vastuunkantajillemme, tukijoillemme ja sidosryhmillemme menneestä vuodesta 2017.

”Tähän asti on Herra meitä auttanut (1 Sam 7:12)”.

Jussi Miettinen
pääsihteeri

Lue OPKOn vuosikertomus ja tilinpäätös 2017Lataa pdf-tiedosto