Vapaustaistelija Martti Luther osa I

Vapaustaistelija Martti Luther osa I

OPKOssakin juhlitaan reformaation eli uskonpuhdistuksen 500-vuotista taivalta.

 Aihe on esillä opiskelijailloissa, leireillä, OPKOn julkaisuissa ja yhteisissä tapahtumissa.  Pääsihteeri Jussi Miettinen tiivisti Lutherin keskeisintä löytöä nk. uskon vanhurskautta ystäväkirjeessään seuraavasti.  Halutessasi voit tilata Jussin ystäväkirjeen palautelomakkeen kautta. 

Vapaustaistelija Martti Luther osa I

Uskonpuhdistaja Martti Luther oli ennen kääntymistään mitä suurin suorittaja. Hän kamppaili löytääksensä armahtavan Jumalan. Jatkuva ripittäytyminen ja parannuksen tekeminen eivät tuoneet helpotusta  miehen omaantuntoon. Ajatus Jumalan pyhyydestä ja viimeisestä tuomiosta kauhistuttivat Lutheria. Hän pelkäsi Jumalan tuomiota niin, että suorastaan vihasi hänestä armottomana näyttäytyvää Jumalaa ja kapinoi häntä vastaan. Luther jopa ajatteli, että kenties Jumala onkin ennalta määrännyt hänet kadotukseen.

Tutkiessaan kirkkoisä Aurelius Augustinuksen opetuksia Luther ymmärsi vähitellen perisynnin totaalisuuden. Synti on peritty ominaisuus, jota ei voi pestä meistä pois edes kastevedellä. Olemme kuin Luukkaan evankeliumin (13:11) koukistunut nainen, joka oli ”kykenemätön oikaisemaan itseänsä”.  Martti oivalsi, että perisynti on syvä, koko luontoamme koskeva epäkuntotila.

Armo kirkastui Lutherille hänen lukiessaan Roomalaiskirjeen ensimmäistä lukua 1:17): ”Jumalan vanhurskaus ilmestyy uskosta uskoon, niin kuin kirjoitettu on: Vanhurskas on elävä uskosta".  Mikä oli Lutherin löytö? Aikaisemmin Lutherin Jumala oli kuin oikeussalin tuomari, joka viimeisenä päivänä vanhurskaudessaan langettaa tylyn tuomion: syyllinen. Nyt Luther ymmärsi, että Jumala asetti oman Poikansa sovitusuhriksi kärsimään syyttömänä rangaistuksen syyllisten puolesta. Tällöin rikkomukset tulivat tuomituksi ja ne saivat rangaistuksensa, jota Jumalan oikeudenmukaisuus vaati. Kun synti sai tuomion Kristuksessa, sitä ei enää lueta ihmisen osaksi. Jumalan vanhurskaus olikin lahja, jonka jokainen ihminen voi vastaanottaa ilmaiseksi  ”yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen tähden”.

Pelastuksen asioissa ei ollutkaan kyse siitä ovatko vaakakupissa olevat hyvät tekomme pahoja tekojamme suuremmat. Kaikki vaatimukset on täytetty. Samalla kaikesta siitä hyväksyvästä rakkaudesta, mikä kaikkivaltiaalla Jumalalla on meille annettavana, hän antoi kaiken viimeistä veripisaraa myöden Jeesuksessa.

Evankeliumi oli niin vapauttava, että Luther  jopa muutti alkuperäisen sukunimensä ”Luder” Lutheriksi, joka tarkoittaa vapautta. Uskon vanhurskauden avautuminen teki Lutherista vapaustaistelijan armon puolesta lakihenkisyyttä vastaan. Lutherin aloittamaa uskonpuhdistusta juhlitaan tänä vuonna koko Suomessa.