Lahdessa uusia ihmisiä ja uutta meininkiä

Lahdessa uusia ihmisiä ja uutta meininkiä

Syyskauden vauhdikkaat käänteet alkavat olla lopuillaan. Lähestymme joulua ja sitä kautta suunnitelmamme liikkuvat jo kevätkaudessa. Paljon on ollut tapahtumaa suuntaan jos toiseenkin ja kokonaisuutena tästä syksystä on jäänyt hyvä maku.

Keväisen juhlaputken jatkuttua pohdin, mitä syksy mahtaa tuoda tullessaan. Meillä oli useita kävijöitä, jotka olivat valmistumassa, muuttamassa pois tai muuten vaan elämäntilanteen vuoksi jäämässä pois toiminnasta. Siksi opiskelijatyöntekijällä on aina pieni jännityksen paikka, miten syksyllä jatketaan. Mutta on ollut ilo huomata, että työllä on jatkuvuutta. Ja on ilo saada jakaa näistä kuulumisista sinulle. 

Lähdimme tosiaan syyskauteen uusien tuulien odotuksessa. Monet aktiivit ovat olleet saumavaiheessa ja syksy vähän jännitti. Mutta jo pizzaillasta alkaen uutta väkeä on virrannut toimintaan mukavasti. On opiskelijoita, työssä käyviä nuoria aikuisia, miehiä, naisia, uskossaan nuorempia ja kokeneempia, muusikoita ja muita luovan alan opiskelijoita, kaupallisen puolen ja tekniikan väkeä, opiskelupaikkaa vielä hakevia jne. On ollut sikäli kiva syksy, että uusi porukka tuo tullessaan myös vähän uutta sykettä toimintaan.

Kaikenlaista meininkiä on syksyllä ollut. Mieleeni jäi jo kauden alussa ollut lettuaktio opiskelijataloilla. Kohtasimme väkeä enemmän kuin koskaan aiemmin. Ilmapiiri oli hyvä ja itseäni erityisesti ilahdutti jotkut kohtaamiset ihmisten kanssa, jotka eivät Jeesusta tunne. Yhden kanssa yhteydenpito on jatkunut syksyllä ja katsotaan miten asiat etenevät. Syksyllä olemme näiden toiminnallisten kertojen kuten lettuaktion lisäksi järjestäneet yhteysltoja ja koti-iltoja. Kotinsa ovat avanneet sekä toiminnassa mukana olevat nuoret että jo iäkkäämmät seniorit. Molempia tarvitaan! Yhteysilloissa on Raamatun opettamisen ja rukouksen lisäksi ollut keskeisenä osana yhteinen ruokailu. Kaiken kaikkiaan syksy on ollut monella tapaa positiivinen kokonaisuus.

Tässä marraskuun loppupuolella huomaa, miten nopeasti syksy kuluu. Nyt jo viimeistelemme Itsenäisyysgaalan valmisteluja sekä joulukauden päätöstä. Ja kuten alussa mainitsin, kevään ohjelma on jo paljon mielessä. Tavoitteena on kuitenkin keskittyä joulun aikaan ja Vapahtajan syntymäjuhlaan kokonaisvaltaisesti.

Itsenäisyysgaala on Opkon, Kansanlähetyksen ja SLEY:n yhteinen juhla Kirkkokatu 5:n salissa. Se järjestetään klo 18.00 alkaen ja ajankohta on 5.12 eli itsenäisyyspäivän aatto. Pukukoodi on juhlava ja ohjelmassa on luvassa hyvää syömistä, laadukasta musiikkia, puheenvuoroja sekä hauskaa yhdessäoloa. Toivottavasti voisit tulla mukaan ja kutsua kaverisikin. Tilaisuus on maksuton. Erityisen suuri valmisteluvastuu on em. järjestäjen nuorilla, opiskelijoilla ja nuorilla aikuisilla. Ainut ulkopuolinen esiintyjä on Saraste. Siksi o jotenkin erityisen suuri ilo kutsua väkeä mukaan juhlaan. Tervetuloa.

Olen aiemmin maininnut uudistuksista työnkuvassani. Valtakunnalliset johtamisvastuut tuntuvat kalenterissa. Olen pystynyt keventämään Jyväskylän vastuita mutta samalla lisännyt paljon vierailiujani Helsinkiin. Oikeastaan viikottain tulee käytyä pääkaupungissa. Jos kohta se on tuonut mukanaan kiirettä, on toisaalta kokonaisvaltaisempi käsitys järjestöstämme, sen haasteista ja mahdollisuuksista, taloudellisista realiteeteista sekä rakenteista ollut myös osa mielenkiintoista oppimisprosessia. Vasta vuoden esimiesvastuun jälkeen voi todeta, että on päässyt sisälle moniin sellaisiin asioihin joista aiemmin ei ole ollut käsitystä. Haastavaa työ on, mutta toisaalta palkitsevaa.

Itselleni tärkeää on ollut se, että Jyväskylän työ on ihan oikeasti helpottanut. Kaisa on toisena työntekijänä ottanut vastuuta paljon ja siten olen itse voinut jotenkin henkisesti vapautua isommista paineista. Se on tuonut lepoa sisimpään ja nyt on ollut aikaa olla mukana katuevankelioinnissa, rukouskokoontumisissa ja muissa itselleni mieluisissa kuvioissa. Kun alkaa päästä sellaiseen peruslepoon, monet asiat elämässä näyttävät sujuvan paremmin. On tärkeää, että me Jeesuksen seuraajat voisimme elää levossa. Se ei tarkoita ulkoisten ahdistusten poistumista tai ajoittain kiireistäkin kalenteria, mutta että kaiken sen keskellä on silti lepo.

Tämän jonkinlaiisen helpottuneen paineen keskellä olen halunnut myös esimiehenä keskisttyä olennaiseen. Vuodesta toiseen opiskelijat antavat palautetta, että ajan viettäminen heidän kanssaan olisi työntekijän yksi tärkeimmistä tehtävistä. Ja nyt koen, että sama koskee myös työntekijöitä. Esimiehenä ajan antaminen heille, kuunteleminen, vapaus oman työn peilaamiseen, yhteinen rukous ja tsemppaaminen ovat ihan keskeisiä asioita. Ajoittain surettaa, että johtaminen tarkoittaa meille niin usein käytännössä nakittamista, organisointia, tavoitteiden asettamista mutta tärkeimmän unohtamista. Ajan antaminen alaisille voisi olla keskiössä noita muitakaan (niin tarvittaessa) unohtamatta.
 

Kiitosaiheita:

  • yhteistyö Kansanlähetyksen kanssa
  • uudet mukanaolijat

  • työntekijän parempi jaksaminen

Rukousaiheita:

  • tuleva Itsenäisyysgaala

  • opiskelijoiden, nuorten aikuisten ja työntekijöiden ajankäyttö

  • uskossaan epävarmojen rohkaistuminen/vahvistuminen

Edellä mainitsin esimiesvastuiden tuomasta laajemmasta perspektiivistä järjestön kokonaisuuteen. Yksi niistä oli toisaalta taloudelliset realiteetit mutta myös mahdollisuus nähdä laajemmin kannatus ja sen kehittyminen tai joissain tilanteissa taantuminen. Lahti on ollut pitkässä juoksussa tasaisen varma kasvaja. Joka vuosi kannatus on kasvanut, ja vaikka emme vieläkään ole ihan kattaneet kulujamme, on suunta ollut ilonaihe.

Uskomme, että 50-vuotisjuhla toi näkyvyyttä Opkolle kansalliseti. Myös Lahden juhlat vaikuttivat jollain tavalla siihen, että vanhat aktiivimme muistivat olemassaolomme. Kaiken keskiössä tulee kuitenkin olla itse työ. Jos teemme ystävätyötä pelkästään rahan keräämiseksi tai kuulumiskirjeitä kannatuksen vahvistamiseksi, niin järjestys ei ole oikea. Tämän syksyn uudet kävijät kuitenkin tuovat pontta itse päätehtäväämme, opetuslapsien tekemiseen ja heidän varustamiseensa. Siihen tarvitsemme tukeanne. Jos koet voivasi tukea meitä, niin lahjoittaminen onnistuu helposti sivuston kautta. KIITOS!!!!

Otamme iloiten vastaan lahjoituksia Suomen ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tilille:800013-1044609 viitenumerolla 2228. Seuraavasta linkistä pääset listaan nettipankeista, joiden kautta voit lahjoittaa haluamasi summan: www.opko.fi/nettipankit Mikäli haluat tukea OPKOn työtä säännöllisesti, suoraveloitus on vaivaton ja edullinen tapa. Tästä voit avata suoraveloitusvaltakirja -tiedoston (pdf) tulostettavaksi, ja voit lähettää sen OPKOon.

http://www.opko.fi/info/suoraveloitus-on-vaivatonta-ja-edullista.html

Poliisihallitus on myöntänyt Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys ry:lle rahankeräysluvan 2020/2012/4178 (4.2.2013) ajalle 01.2.2013-31.12.2014. Luvanvarainen varainhankinta voidaan toteuttaa Suomessa pl. Ahvenanmaa niin, että kerätyt varat käytetään välittömästi opiskelija- ja koululaistyöhön, opetus-, koulutus- ja luentotilaisuuksien, nuorten leirien, -iltojen ja -tapahtumien sekä rippikoululeirien ja raamattupiirien järjestämiseen sekä tiedotus- ja julkaisutoimintaan.