Mies muiden joukossa?

TikTok-videoissa muslimisaarnaajat esittävät haasteen kristityille. He lupaavat kääntyä kristityiksi nähdessään yhdenkin Uuden testamentin jakeen, jossa Jeesus sanoo: ”Minä olen Jumala.” Sellaisia jakeita ei tietenkään ole. Liberaaliteologit ja ateistit ovat asiasta yhtä mielissään. Jeesus ja hänen ensimmäiset seuraajansa pitivät häntä vain viisaana ihmisenä tai erityisenä profeettana – mutta eivät toki jumalallisena. Ajatus oli myöhempi hellenistinen keksintö.

Itse asiassa asia on päinvastoin: juuri kreikkalaiselle filosofialle Jeesuksen täyden ihmisyyden ja jumaluuden yhteensovittaminen oli haasteellista. Juutalainen käsitys Jumalan identiteetistä ei tuottanut vastaavaa ongelmaa, vaikka he olivat sitoutuneet tiukkaan yksijumalaisuuteen.

Jeesus ei tosiaan ikinä väittänyt suoraan olevansa Jumala. Sellainen väite olisi hämmentänyt kuulijoita, vaatinut merkittävää täsmennystä ollakseen tosi ja ollut kunniakeskeisessä kulttuurissa häpeällinen, julistustoimintaa haittaava vaade. Sen sijaan Jeesus mm. ilmoitti eläneensä ennen Aabrahamia, puhuneensa palavasta pensaasta, olevansa Jumalan persoonallinen Viisaus ja osallinen hänen jakamattomasta kunniastaan.

Kulkiessaan veden päällä ja tyynnyttäessään myrskyn Jeesus suoritti Israelin Jumalan yksinoikeuksiin ja tuntomerkkeihin kuuluvia tekoja. Kulttuuritaustansa ja moisten edesottamusten vuoksi niin ystävät kuin vihollisetkin ymmärsivät kyllä, kuka Jeesus katsoi olevansa. Kuulijat keräilivät kiviä aina jumalanpilkan merkiksi.

Paavali istuttaa Jeesuksen aivan Jumalan olemuksen keskiöön. Israelin Jumala oli yksin kaiken Luoja, kaiken suvereeni Hallitsija ja ainoa palvonnan arvoinen olento. Paavali ilmoittaa, että kaikki on luotu Jeesuksen kautta, joka istuu Jumalan valtaistuimella. Ylösnousemuksessa hänet on ”ylikorotettu” yli kaiken muun, jotta kosmoksen jokainen olento polvistuisi hänen eteensä ja palvoisi häntä Jumalan omalla nimellä varustettuna Herrana.

Mitä lisäarvoa tähän toisi teologisesti epämääräinen lause ”Jeesus on Jumala”?

 

Teksti: J. J. Aleksi Markkanen
Juttu on julkaistu Arkin numerossa 1/2022. Tilaa Arkki ilmaiseksi

tervetuloa mukaan opkon toimintaan

Järjestämme opiskelijailtoja ja nuorteniltoja eri puolilla Suomea. Tervetuloa mukaan!

Veritas Forumit: 

Pe 26.4. Tampere: Alister McGrath, Leila Haaparanta
Ke 8.5. Jyväskylä: Vishal Mangalwadi, Laura Stark
Pe 10.5. Helsinki: Vishal Mangalwadi, Eva Biaudet
Lue lisää Veritas Forumeista

17.8. OPKOn 60-vuotisjuhlavuoden pääjuhla Enä-Sepässä klo 12−18

Lisää
luettavaa

Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetyksen tiedotus- ja raamatunopetuslehti

Pääsihteeri Jussi Miettisen kuva.
Pääkirjoitukset

Suuria unelmia pienille ihmisille

Vuoden alussa kuntosalille ilmestyi uusia kasvoja. Monet heistä olivat luvanneet itselleen laittaa kroppansa kuntoon. Vähitellen joukko harveni. Tavoitteiden asettaminen on tärkeää, mutta on eri juttu jaksaa mennä sitkeästi niitä kohti.

Lue lisää »
Aiempia:
Teema

Opetukset

Hengen ja tulen kaste

Olin leikkimässä kotitalomme pihalla Turussa, kun A-rapun kuudennessa kerroksessa asuvan Tepon isä tuli ulos. Hän katsoi meidän poikien auki repsottavia kengännauhoja, kumartui vuorotellen jokaisen kohdalle ja opetti solmimaan nyöreistä rusetin. Kun Johannes Kastajalta kysyttiin, oliko hän se odotettu Messias, hän vastasi, ettei olisi kelvollinen edes avaamaan Messiaan kengännauhoja.

Apologianurkka
Aleksi Markkanen

Vain yksi jumala vähemmän

Uusateistit huomauttavat mielellään, että kristityt ovat pitkälti samaa mieltä heidän kanssaan. He luettelevat pitkän rimpsun muinaisia ja nykyisiä jumalhahmoja, joihin mekään emme usko. Sitten he toteavat myhäilevään sävyyn, että kiistäessään

Kolumnit

Petra Uusimaan kuva.

Perheyhteys toi minut lähemmäksi Jumalaa

Olen aina kokenut kroonista yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, ja muistan itkeneeni yksinäisyyttäni vielä uskoontulonikin jälkeen monina iltoina rukoillessa. En koskaan uskonut, että Jumala voisi ratkaista yksinäisyyttäni.